Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grecka sałatka wiejska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ser owczy będzie miał delikatny, łagodny smak, gdy dzień przed podaniem wyjmiesz go z solanki i przełożysz do mleka.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  ogórek zielony
  • 1 sztuka  papryka zielona
  • 500 g  pomidory
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 200 g  ser owczy
  • 100 g  oliwki
    Sos:
  • 3 łyżki  ocet winny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 5 łyżek  oliwa
  • 1 łyżeczka  oregano
    świeże lub suszone

Sposób przyrządzania:

  1. Obierz ogórek, przekrój wzdłuż na pół, a nasiona usuń łyżką. Połówki ogórka pokrój w plasterki grubości ok. 1 cm.
  2. Paprykę przekrój na pół i, po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój w paski.
  3. Pomidory umyj, pokrój w ósemki i usuń nasady ogonków.
  4. Obierz cebulę, przekrój na pół i pokrój w talarki.
  5. Wszystkie składniki włóż do dużej miski.
  6. Ser owczy pokrój w kostkę i pokrusz w palcach. Razem z oliwkami dodaj do reszty składników w misce.
  7. Wymieszaj ocet winny z solą. Cienką strużką, ciągle ubijając trzepaczką, wlej do octu oliwę, aż powstanie kremowy sos.
  8. Dopraw pieprzem i oregano.
  9. Polej sosem składniki sałatki, możesz podawać ją od razu lub odstaw ją na godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

sałatka greckaprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE