Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka papryka zielona
500 g pomidory
1 sztuka cebula czerwona
200 g ser owczy
100 g oliwki
- Sos:
3 łyżki ocet winny
sól
do smakupieprz
do smaku5 łyżek oliwa
1 łyżeczka oregano
świeże lub suszone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obierz ogórek, przekrój wzdłuż na pół, a nasiona usuń łyżką. Połówki ogórka pokrój w plasterki grubości ok. 1 cm.
- Paprykę przekrój na pół i, po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój w paski.
- Pomidory umyj, pokrój w ósemki i usuń nasady ogonków.
- Obierz cebulę, przekrój na pół i pokrój w talarki.
- Wszystkie składniki włóż do dużej miski.
- Ser owczy pokrój w kostkę i pokrusz w palcach. Razem z oliwkami dodaj do reszty składników w misce.
- Wymieszaj ocet winny z solą. Cienką strużką, ciągle ubijając trzepaczką, wlej do octu oliwę, aż powstanie kremowy sos.
- Dopraw pieprzem i oregano.
- Polej sosem składniki sałatki, możesz podawać ją od razu lub odstaw ją na godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.