Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
100 g ser feta
1/2 główki sałata
1 sztuka papryka czerwona
2 sztuki pomidory
1/2 sztuki ogórek zielony
1 garść oliwki
czarne1 sztuka cebula czerwona
1 ząbek czosnek
3 gałązki mięta
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w talarki. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki.
- Ogórek obierz, pokrój w półplasterki. Oliwki odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- Miętę opłucz, osusz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj sok z cytryny, szczyptę soli, czosnek, miętę oraz pieprz. Na koniec dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki