Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki garście rukoli
kilka liści sałaty lodowej
2 sztuki gruszki
duża garść orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
pieprz
- Sos
3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
2 łyżki oleju z orzechów laskowych
5 łyżek oliwy
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rukolę umyj, osusz i wrzuć do miski. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i dodaj do rukoli.
- Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
- Oliwę wymieszaj z miodem, pieprzem i octem balsamicznym. Dodaj orzechy włoskie, wymieszaj i piecz 10 minut w piekarniku. Wszystkie składniki dodaj do rukoli i sałaty.
- W misce wymieszaj ocet balsamiczny, olej z orzechów, oliwę oraz sól. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Przyślij przepis