Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki garście rukoli
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 sztuki gruszki
- duża garść orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
- pieprz
- Sos
- 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
- 5 łyżek oliwy
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rukolę umyj, osusz i wrzuć do miski. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i dodaj do rukoli.
- Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
- Oliwę wymieszaj z miodem, pieprzem i octem balsamicznym. Dodaj orzechy włoskie, wymieszaj i piecz 10 minut w piekarniku. Wszystkie składniki dodaj do rukoli i sałaty.
- W misce wymieszaj ocet balsamiczny, olej z orzechów, oliwę oraz sól. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Przyślij przepis