Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 100 g ryż
długoziarnisty - 1 puszka ananas
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 1 kawałek imbir
świeży - 4 ząbki czosnek
- 2 łyżki majonez
- 1 łyżka curry
- 1 szczypta przyprawa tikka masala
- sól morska
do smaku - pieprz kolorowy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki curry. Odcedź i zostaw do wystygnięcia.
- Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach tak, aby była jedna łyżka. Ananasy i kukurydzę odsącz z zalewy. Ananasy pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dopraw do smaku curry, Tikka masala, szczyptą soli oraz pieprzem. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majonez. Wymieszaj. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników