Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
300 g cukinia
500 g pomidorki koktajlowe
- Sos:
3 łyżki ocet winny
sól
do smakupieprz biały
do smaku1 łyżeczka musztarda
5 łyżek oliwa
2 ząbki czosnek
100 g oliwki
czarne
- Dodatkowo:
1 pęczek rukiew wodna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj cukinię i odetnij jej końce. Następnie przekrój wzdłuż na ćwiartki i pokrój na niewielkie kawałki.
- Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój na ćwiartki, po czym razem z cukinią włóż do dużej miski.
- Wymieszaj ocet z solą, pieprzem i musztardą. Ciągle mieszając, dodawaj oliwę i ubijaj trzepaczką, aż powstanie kremowy sos.
- Przeciśnij do sosu przez praskę obrane ząbki czosnku. Do pomidorków i cukinii dodaj sos i oliwki.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
- Umyj rukiew wodną, otrząśnij z wody i oderwij listki, po czym dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę odstaw na krótko, aby się przegryzła.
- Przed podaniem jeszcze raz dopraw ją solą i pieprzem.