Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg czerwonej papryki
1 kg zielonej papryki
- Zalewa
8 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 sztuka i 1/2 szklanki octu
2 łyżki soli
1 sztuka liść laurowy
5 sztuk ziaren ziela angielskiego
1 sztuka cebula
- Dodatkowo
marchew
gorczyca
liście laurowe
ziele angielskie
cebula
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki oczyść z nasion i pokrój. Z podanych składników ugotuj zalewę.
- Do umytych i wysuszonych słoików włóż paprykę, po kilka plastrów marchwi, krążek cebuli, 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i 1/2 łyżeczki gorczycy. Zalej gorącą zalewą. Na wierzch wylej po łyżce oleju.
- Zamknij dokładnie słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka