Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg dyni
150 g pomidorków koktajlowych
1 sztuka czerwona cebula
150 g czarnych oliwek
200 g sera sałatkowo-kanapkowego
100 g salami
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę, skrop 2 łyżkami oleju. Dopraw ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, solą oraz pieprzem i wymieszaj. Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut w 190 st. C.
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Pomidorki pokrój w grube plasterki, a oliwki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę, a salami w cienkie paski.
- Do miski wrzuć oliwki, fetę, pomidorki, cebulę, salami oraz dynię. Polej wszystko pozostałym olejem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka