Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki filety śledziowe w oleju
1 sztuka cebula szalotka
2 sztuki jabłka
4 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka przyprawy do pierników
3 łyżki oleju do smażenia
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
chleb pumpernikiel
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Następnie odcedź. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w 1-cm kostkę i skrop sokiem z cytryny. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju i oprósz solą. Śledzie pokrój w 1-cm kostkę.
- Do miski wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Oprósz przyprawą do piernika oraz przyprawami i wymieszaj. Podawaj z kawałkami pumpernikla.
Źródło przepisu: Przyslij przepis