Dzisiaj jest: Niedziela, 03.07.2022 Imieniny: Jacka i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Kurki marynowane w occie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 500 g  świeżych kurek
  • 2 sztuki cebule
  • 2 sztuki marchewki
  • 750 ml  wody
  • 250 ml  octu 10%
  • 2 łyżeczki  soli
  • 3 łyżki  cukru
  • 8 sztuk liści laurowych
  • 16 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki  białej gorczycy

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule pokrój w piórka, a oskrobane marchewki w plasterki.
  2. Kurki oczyść, przytnij ogonki. Wrzuć grzybki i marchewkę na osolony wrzątek i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, przełóż do wyparzonych słoików.
  3. Do garnka wlej 750 ml wody i 250 ml octu. Dodaj sól, cukier, cebulę i przyprawy. Zagotuj. Zdejmij z ognia, rozlej marynatę do słoików, tak aby w całości zakryła grzyby. Do każdego słoika wrzuć listek laurowy, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy. Załóż wieczka, dokręć i ustaw słoiczki do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w suchym, ciemnym miejscu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE