Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 500 g świeżych kurek
- 2 sztuki cebule
- 2 sztuki marchewki
- 750 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 8 sztuk liści laurowych
- 16 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżeczki białej gorczycy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule pokrój w piórka, a oskrobane marchewki w plasterki.
- Kurki oczyść, przytnij ogonki. Wrzuć grzybki i marchewkę na osolony wrzątek i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, przełóż do wyparzonych słoików.
- Do garnka wlej 750 ml wody i 250 ml octu. Dodaj sól, cukier, cebulę i przyprawy. Zagotuj. Zdejmij z ognia, rozlej marynatę do słoików, tak aby w całości zakryła grzyby. Do każdego słoika wrzuć listek laurowy, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy. Załóż wieczka, dokręć i ustaw słoiczki do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w suchym, ciemnym miejscu.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia