Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka sałaty masłowej
4 sztuki jajka
1 pęczek szczypiorku
1/2 sztuki puszki groszku
1/2 sztuki cytryny
1/2 łyżeczki suszonych kwiatów do sałatek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu jabłkowego
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Sałatę umyj, osusz i porwij do miski na mniejsze kawałki. Groszek odsącz z zalewy. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
- Sałatę wymieszaj z jajkami, groszkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.
- W czystej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem oraz octem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem oraz skórką otartą z cytryny. Wymieszaj wszystko. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
- Przed podaniem sałatkę posyp kwiatkami oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!