Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
9 sztuk liści sałaty lub dowolna mieszanka sałat
1/2 sztuki papryki
1 sztuka czerwona cebula
3 sztuki małe pomidory
kilkanaście oliwek
2 sztuki ogórki konserwowe
3 sztuki rzodkiewki
kiełki fasoli mung
oliwa
przyprawa gyros
- Sos
1 łyżka majonezu
3-4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sos teriyaki lub sojowy
ocet winny lub balsamiczny
tabasco
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Następnie oprósz przyprawą gyros, polej oliwą i wstaw na kilka minut do lodówki. Po tym czasie usmaż mięso bez tłuszczu.
- Na talerzach ułóż umytą i porwaną sałatę, pokrojoną w paski paprykę, cebulę pokrojoną w talarki, ogórki pokrojone w słupki oraz rzodkiewkę pokrojoną w plasterki.
- Majonez wymieszaj z serkiem, koncentratem oraz przyprawami. Część powstałego sosu wyłóż na sałatkę.
- Na sosie ułóż gorącego kurczaka, a na nim pomidory, pozostałą cebulę oraz kilka oliwek. Na wszystko wyłóż sos majonezowy oraz kiełki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka