Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 garści rukola
- 10 sztuk szparagi
białe - 14 sztuk truskawki
- 100 g ser pleśniowy
- 2 łyżki oliwa z oliwek
extra vergine - 1 łyżeczka ocet balsamiczny
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku, grubo mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i gotuj przez 10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Ser pokrój w kostkę.
- Ugotowane szparagi włóż na 3 minuty do wody z lodem. Po tym czasie osusz i pokrój na 3-centymetrowe kawałki.
- Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Na talerzu rozłóż rukolę, truskawki, ser oraz szparagi. Skrop wszystko przygotowanym sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka