Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 25 dag makaronu rurki
- 20 dag ananasa z puszki
- 1 sztuka pojedynczy filet z kurczaka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 sztuka papryczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 25 dag śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym z sosem sojowym oleju. Odstaw do ostygnięcia.
- Ananasa odsącz (zachowując 3 łyżki syropu) i pokrój w kostkę. Czerwoną i zieloną paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Zblanszuj przez 2 minuty, a następnie zahartuj.
- Sos: Chili i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Śmietanę wymieszaj z syropem z ananasa. Dodaj natkę i chili. Dopraw curry, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Ananasa, mięso, makaron i paprykę wymieszaj z sosem. Wstaw do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj i ewentualnie dopraw.
Źródło przepisu: przyślij przepis!