Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
400 g pomidory
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka cebula
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka zielona
1 pęczek natka pietruszki
1 pęczek mięta
- Sos:
5 łyżek sok z cytryny
sól
do smakupieprz czarny
do smaku1 szczypta kumin
do smaku5 łyżek olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wytnij nasady ogonków z pomidorów, a skórkę natnij na krzyż.
- Pomidory krótko sparz i obierz, po czym przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w małą kostkę.
- Obierz ogórek i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżką nasiona, a połówki pokrój w drobną kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój w małą kostkę.
- Przekrój papryki, usuń gniazda nasienne, a połówki umyj i pokrój w małą kostkę.
- Natkę i miętę oczyść, umyj i otrząśnij z wody. Listki obu ziół oderwij i posiekaj.
- Wymieszaj w dużej misce sok z cytryny z solą, pieprzem, kuminem oraz olejem.
- Przygotowane warzywa i posiekane zioła włóż do marynaty.
- Przykryj sałatkę i odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.