Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 sztuki czerwone cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g pieczarek
- odrobina masła do smażenia
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 4 sztuki pomidory
- 1 sztuka puszka kukurydzy
- 1 sztuka puszka czerwonej fasoli
- 1/2 l gęstego jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 200 g sera żółtego
- papryka ostra mielona
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 opakowanie chipsów tortilla
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanym maśle. Oprósz grzyby solą i odstaw do wystygnięcia.
- Weź dużą, szklaną miskę. Spód wyłóż porwanymi liśćmi sałaty lodowej. Na wierzch wyłóż obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie ułóż kolejno mięso mielone, pieczarki, odcedzone z zalewy kukurydzę oraz fasolę.
- Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wierzch posyp startym na dużych oczkach żółtym serem.
- Na koniec ułóż z chipsów dookoła miski koronę. Gotową sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników