Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g groszek zielony
- 300 g buraki czerwone
- 4 sztuki filety śledziowe
- 2 sztuki ogórek konserwowy
- 20 sztuk kapary
- 5 łyżek olej
- 1 pęczek natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek opłucz, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw solą, podgotuj chwilę po czym dokładnie odsącz.
- Buraki dokładnie umyj, ułóż na blasze i upiecz w piekarniku. Gdy będą miękkie, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę.
- Filety śledziowe wymocz, osusz i pokrój w cienkie paski. Do ryby dodaj buraki, ogórki, kapary oraz groszek. Polej sałatkę olejem.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne