Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 główka sałaty
2 sztuki czerwone cebule
1 pęczek rzodkiewek
kilka liści mniszka lekarskiego
kilka liści szczawiu
15 dag wędzonego żółtego sera
1 sztuka puszka kukurydzy
25 dag wędzonego kurczaka
- Sos
1 sztuka mały jogurt naturalny
kilka łyżek majonezu
sól
pieprz
cukier
słodka mielona papryka
1 łyżka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kukurydzę odsącz z zalewy. Mniszek lekarski, szczaw oraz sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Cebule obierz, przetnij na pół i pokrój w krążki. Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki oraz liście i pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w słupki ser i mięso. Wymieszaj.
- Sos: Jogurt wlej do miseczki. Dodaj majonez, sól, pieprz, cukier i słodką mieloną paprykę. Wymieszaj i dopraw sokiem z cytryny. Schłodź sos w lodówce.
- Gotową sałatę podawaj polaną sosem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis