Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g soczewica
brązowa100 g kasza gryczana
4 sztuki marchew
1/2 pęczki szczypior
100 g jogurt naturalny
1.5 łyżek oliwa
1 opakowanie mix sałat
z roszponką1 szczypta gorczyca
mielonasól
do smakupieprz
do smakupieprz cayenne
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę i kaszę ugotuj w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedź. Przesyp do miski, wymieszaj oba składniki i odstaw do przestygnięcia.
- Marchew obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Następnie pokrój marchew w kostkę i wymieszaj razem z soczewicą i kaszą.
- Do oddzielnej miseczki wlej jogurt. Dodaj oliwę oraz posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz gorczycą. Powstałym sosem polej składniki sałatki, wymieszaj. Wierzch posyp listkami sałat, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia