Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g ziemniaki
4 łyżki oliwa z oliwek
70 g musztarda
gruboziarnista1 łyżka kminek
60 g majonez
100 g pomidorki koktajlowe
100 g boczek
1 garść roszponka
2 garści kiełki rzeżuchy
1 sztuka cebula czerwona
1 łyżeczka koperek
suszonysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut w mundurkach z 1 łyżką kminku.
- W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, musztardę koperek, majonez, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Przestudzone ziemniaki dokładnie obierz ze skórki, a następnie pokrój w grubsze plastry. Boczek pokrój w cienkie paseczki, po czym zrumień na patelni. Następnie dodaj plastry ziemniaków i smaż razem przez 3 minuty. Zdejmij z patelni.
- Ziemniaki wymieszaj z boczkiem. Umieść w misce i wymieszaj z pomidorkami, roszponką, kiełkami rzeżuchy oraz pokrojoną w paski cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj z sosem.
Źródło przepisu: Smacznego!