Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
100 g białego ryżu
2 sztuki mandarynki
1/2 sztuki puszki kukurydzy z groszkiem
10 sztuk czarnych oliwek
1/3 sztuki czerwonej papryki
1/3 sztuki zielonej papryki
1/3 sztuki papryczki chili
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i przełóż do miski.
- Czerwoną i zieloną paprykę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ryżu razem z odsączonymi z zalewy kukurydzą i groszkiem.
- Mandarynki obierz ze skórki, podziel na cząstki i wyfiletuj.
- Papryczkę chili umyj, osusz i pokrój w krążki. Razem z mandarynkami oraz oliwkami dodaj do sałatki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Przyślij przepis