Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka ryżu
1 sztuka mała puszka groszku
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
1 szklanka majonezu
2 łyżki curry
2 sztuki jajka
sól
kilka gałązek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek odsącz z zalewy. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Odcedź, ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Orzechy drobno posiekaj. Rodzynki zalej zimną wodą, odstaw na 60 minut, odcedź.
- Ryż przełóż do miski. Dodaj groszek, orzechy oraz rodzynki. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i polej sałatkę. Wymieszaj.
- Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Posyp sałatkę i przed podaniem udekoruj ją jajkami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis