Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 20 dag ryżu parabolicznego
- 25 dag szynki w kawałku
- 1 sztuka świeży ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- Sos
- 12 dag serka ziołowego
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 sztuki pęczka cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia.
- Szynkę pokrój w słupki. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w półplasterki. Pomidorki przekrój na pół, a ogórek pokrój w kostkę.
- Do miski wsyp ryż, szynkę, rzodkiewki, pomidorki i ogórek. Wymieszaj.
- Serek utrzyj z mlekiem, oliwą, octem winnym, solą oraz pieprzem.
- Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca