Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1.5 szklanek ryż
sól
do smaku1 łyżka masło
1 opakowanie warzywa na patelnię
marchew, groszek zielony, papryka i kukurydza6 łyżek oliwa
1 puszka tuńczyk
w wodzie1/3 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka1 łyżeczka zioła prowansalskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz, osącz. Zagotuj 3 szklanki osolonej wody z łyżką masła, wrzuć ryż. Gdy się zagotuje, przykryj, zdejmij z ognia, zawiń w kocyk i odstaw na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią warzywa. Podsmaż, aż będą miękkie.
- Tuńczyka osącz. Ryż i warzywa ostudź, wymieszaj. Dodaj tuńczyk i pozostałą oliwę roztartą z papryką i ziołami prowansalskimi.
Źródło przepisu: Moje gotowanie