Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 200 g kurczak
filet pieczony - 1 główka sałata
- 1 garść pomidorki koktajlowe
- 2 sztuki jajka
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 sztuki cytryna
- 1/3 sztuki bagietka
- oliwa
do smażenia - 3 łyżki majonez
- 3 łyżki jogurt naturalny
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Następnie pokrój w ósemki. Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki opłucz. Pieczonego kurczaka pokrój w paski. Wszystkie składniki sałatki przełóż do jednej miski.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj majonez, jogurt i sok z cytryny. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Sałatkę polej sosem i posyp grzankami.
Źródło przepisu: Sałatki