Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 500 g szparagi
- 1 główka sałata
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka jajka
ugotowane na twardo - 1 łyżka szczypior
posiekany - 3 łyżki oliwa
- 2 łyżki sok z cytryny
- musztarda
do smaku - cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi umyj, odetnij końce i obierz. Ugotuj w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku, osącz.
- Jajko obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, odrobiną musztardy, szczypiorkiem, a następnie z jajkiem i pomidorami. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z połową sosu, odstaw na kilka minut do lodówki. Sałatę umyj, porwij na mniejsze kawałki.
- Sałatę i szparagi ułóż warstwami w salaterce. Dodaj resztę sosu i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa