Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
250 g brukselki
1 sztuka drobno posiekany ząbek czosnku
1 szczypta soli
100 g komosy ryżowej
100 g jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu ryżowego
3 g startego świeżego imbiru
miąższ z 1 pomarańczy
1 łyżeczka melasy z granatu
10 g posiekanej natki pietruszki
30 g migdałów w płatkach
1/2 sztuki granatu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselkę oczyść z końcówek, przekrój na pół i ułóż na blasze do pieczenia. Oprósz czosnkiem oraz solą i zapiekaj 25 minut w 175 st. C.
- Komosę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Jarmuż pokrój na 7-centymetrowe kawałki i blanszuj przez 40 sekund w osolonym wrzątku. Odsącz.
- Do miski wrzuć upieczone brukselki. Dodaj jarmuż, ugotowaną quinoę (komosę) oraz miąższ z pomarańczy. Oliwę wymieszaj z octem, imbirem, melasą oraz natką pietruszki. Powstałym sosem polej warzywa.
- Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Granat przekrój na pół i wysyp z niego ziarenka. Sałatkę posyp ziarnami granatu i migdałami.
Źródło przepisu: Women's Health