Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki duże pomidory
- 1 sztuka kulka sera mozzarella
- garść listków świeżej bazylii
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- cukier
- sól
- ocet balsamiczny
- oliwa z pestek winogron
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Plastry pomidora rozłóż na talerzu. Na każdy plaster połóż plaster mozzarelli i listek bazylii. Oprósz wszystko pieprzem.
- Czosnek obierz i zmiksuj z odrobiną soli, cukru, 125 ml oliwy oraz 50 ml octu balsamicznego. Powstałym sosem polej caprese.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka