Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g pomidory
2 kulki ser mozzarella
sól
do smakupieprz
grubo mielony, do smaku10 listków bazylia
świeża
- Oliwa smakowa:
250 ml oliwa
2 ząbki czosnek
1 gałązka tymianek
świeży1/2 sztuki chili papryczka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mozzarellę pokrój w dość grube plastry. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Bazylię umyj i osusz.
- Na talerzu układaj na przemian plastry pomidorów i sera. Udekoruj listkami bazylii, oprósz solą oraz pieprzem.
- Kilka dni wcześniej przygotuj oliwę smakową. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki, tymianek opłucz i osusz. Do słoika wrzuć czosnek, zioła, małą papryczkę i zalej je oliwą. Zakręć i odstaw na 2 dni w ciemne miejsce. Uzyskaną oliwą skrop sałatkę.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia