Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 7 osób
Składniki
- 2 sztuki filet z kurczaka
- 2 sztuki cebula czerwona
- 2 sztuki cebula biała
- 1 pęczek szczypior
- 1 sztuka ogórek zielony
mały - 2 sztuki pomidory
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczki koperek
posiekany - 2 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Sos:
- 3 łyżki wino białe wytrawne
- 3 łyżki ocet winny
- 1 łyżka musztarda
- 8 łyżek oliwa z oliwek
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z kurczaka umyj, pokrój w paski. Oprósz mięso solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i zostaw do ostygnięcia.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa oczyść. Szczypior posiekaj. Ogórek obierz, pokrój w półplasterki, pomidory obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, dodaj kurczaka i wymieszaj.
- Wino wymieszaj z octem, musztardą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Powstałym sosem polej sałatkę, wierzch posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne