Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g morszczuk
1 szklanka sok z limonki
1 szklanka sok z cytryny
2 sztuki chili papryczka
2 sztuki cebula czerwona
6 ząbków czosnek
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz czarny
1/2 pęczki szparagi
zielone2 sztuki grejpfrut
2 garści kiełki
1/2 pęczki natka pietruszki
5 gałązek kolendra
świeża
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, osusz i pokrój w paski. Papryczkę chili oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- W misce wymieszaj sok z cytryny oraz sok z limonek. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę oraz cebulę. Dopraw do smaku, wymieszaj.
- Do tak przygotowanej marynaty włóż kawałki morszczuka i odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Ze szparagów odetnij końcówki i gotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie. Grejpfruty obierz ze skórki i błonek i pokrój w cienkie plasterki.
- Rybę osącz z marynaty. Połącz na talerzu z pokrojonymi szparagami i grejpfrutami. Wierzch posyp posieką natką pietruszki i kolendrą oraz kiełkami.
Źródło przepisu: Moje smaki życia