Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
400 g filetów z kurczaka
1 sztuka sałata masłowa
100 g anchois
1 łyżka majonezu
1/2 sztuki cytryny
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g żółtego sera
4 sztuki kromki chleba
sól
pieprz
tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem i usmaż na złoty kolor.
- Chleb pokrój w kostkę. Rozłóż na blasze i piecz 10 minut w 190 st. C.
- Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach. Anchois osącz z oleju, zwiń w ruloniki i ułóż na sałacie. Dodaj paski mięsa i majonez. Posyp grzankami.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Sałatę skrop sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch posyp serem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis