Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka kapusta pekińska
mała3 sztuki pomarańcze
100 g pieczarki
sok z cytryny
do smaku10 sztuk daktyle
bez pestek1 sztuka cebula
duża2 łyżeczki szczypiorek
posiekany
- Sos:
4 łyżki olej
2 łyżki sos sojowy
2 łyżki keczup
2 łyżki koniak
2 łyżki sok z cytryny
1 łyżeczka miód
imbir
mielony, do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. W miseczce wymieszaj składniki sosu, po czym wstaw go do lodówki.
- Pomarańcze obierz, pokrój w kostkę i oczyść z pestek. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Daktyle pokrój w paski.
- Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce, po czym dodaj posiekany szczypiorek. Polej sałatkę przygotowanym sosem, wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa