Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka drobiowa z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę drobiową z truskawkami najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 sztuka  filet z kurczaka
  • 300 g  truskawki
  • 250 ml  jogurt naturalny
  • 1 sztuka  ogórek zielony
  • 1 opakowanie  mix sałat
  • 1 pęczek  szczypior
  • 1 pęczek  koperek
  • 2 łyżki  zioła prowansalskie
  • 1 łyżka  olej
  • 1 łyżka  pieprz z kolendrą
    młotkowany
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą i ziołami prowansalskimi. Usmażone mięso przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu i zostaw do ostygnięcia.
  2. Sałatę umyj, osusz i przełóż do miski. Większe liście porwij na mniejsze kawałki. Truskawki umyj, oczyść z szypułek, a większe sztuki pokrój w ćwiartki. Ogórek umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem, solą oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
  4. Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski. Polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Lekko i zdrowo


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE