Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z kurczaka
- 300 g truskawki
- 250 ml jogurt naturalny
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 opakowanie mix sałat
- 1 pęczek szczypior
- 1 pęczek koperek
- 2 łyżki zioła prowansalskie
- 1 łyżka olej
- 1 łyżka pieprz z kolendrą
młotkowany - 2 łyżki sok z cytryny
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą i ziołami prowansalskimi. Usmażone mięso przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu i zostaw do ostygnięcia.
- Sałatę umyj, osusz i przełóż do miski. Większe liście porwij na mniejsze kawałki. Truskawki umyj, oczyść z szypułek, a większe sztuki pokrój w ćwiartki. Ogórek umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki.
- W oddzielnej misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem, solą oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski. Polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Lekko i zdrowo