Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka sałata rzymska lub lodowa
3 sztuki duże pomidory śliwkowe
1 sztuka ogórek
1 sztuka średnia czerwona cebula
1 sztuka mała czerwona papryka
3/4 szklanki czarnych oliwek
200 g sera typu feta
- Sos
6 łyżek oliwy z oliwek
1 sztuka i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 sztuki zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Sałatę rękoma porozrywaj na małe kawałki.
- Pomidory podziel na dwie części.
- Ogórek ze skórką podziel na cztery ćwiartki, następnie pokroj na kawałki.
- Cebulę potnij na krążki, a krązki podziel na dwie części.
- Paprykę podziel na wąskie paski.
- Ser typu feta pokrój na kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki oprócz sosu i sera wymieszaj w misce.
- Polej sałatkę sosem.
- Udekoruj na wierzchu sałatkę serem.