Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 7 osób
Składniki
- 1/2 główki sałata lodowa
- 5 sztuk pomidory
duże - 1 sztuka ogórek zielony
- 200 g ser feta
- 200 g zielone oliwki
- 1 sztuka cebula czerwona
- Sos:
- 2 łyżki oliwa
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę opłucz, porwij na mniejsze kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ogórek obierz, pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
- Oliwki odsącz z zalewy. Fetę również odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Do miski włóż sałatę, pomidory, ogórek, cebulę, oliwki oraz fetę. Polej wszystko przygotowanym sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne