Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 główka sałata masłowa
- 8 kromek bagietka
- Sos:
- 4 sztuki anchois
fileciki - 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1/2 łyżeczki sos maggi
- 1/2 łyżeczki sos worcester
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprz
grubo mielony - 50 ml oliwa
- 1 łyżka ser parmezan
tarty - 1 łyżka kapary
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyj, osusz i ułóż w misce. Fileciki anchois rozgnieć widelcem. Dodaj do nich rozgnieciony czosnek, żółtko, pieprz, maggi, sos worcester i sok z cytryny. Utrzyj wszystko na jednolitą masę. Następnie powoli wlewaj oliwę, ciągle mieszając.
- Na suchej patelni podsmaż grzanki z bagietki. Sałatę zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie posyp grzankami, parmezanem i kaparami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia