Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka sałata masłowa
8 kromek bagietka
- Sos:
4 sztuki anchois
fileciki2 ząbki czosnek
1 sztuka żółtko z jajka
1/2 łyżeczki sos maggi
1/2 łyżeczki sos worcester
2 łyżki sok z cytryny
1/2 łyżeczki pieprz
grubo mielony50 ml oliwa
1 łyżka ser parmezan
tarty1 łyżka kapary
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyj, osusz i ułóż w misce. Fileciki anchois rozgnieć widelcem. Dodaj do nich rozgnieciony czosnek, żółtko, pieprz, maggi, sos worcester i sok z cytryny. Utrzyj wszystko na jednolitą masę. Następnie powoli wlewaj oliwę, ciągle mieszając.
- Na suchej patelni podsmaż grzanki z bagietki. Sałatę zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie posyp grzankami, parmezanem i kaparami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia