Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 150 g kaszy kuskus
- 1 łyżka masła
- czerwona cebula
- 2 sztuki ugotowane marchewki
- 1 sztuka dymka
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- garść płatków migdałowych
- garść suszonej żurawiny
- Sos
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
- 1 szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kuskus zalej 1,5 szklanki wrzątku, przykryj folią i odstaw na 60 minut.Następnie dodaj masło i zamieszaj widelcem.
- Cebulę oraz ugotowaną marchewkę obierz i pokrój w kosteczkę. Dymkę posiekaj razem z natką pietruszki.
- Tak przygotowane składniki dodaj do kaszy razem z żurawiną oraz z płatkami migdałowymi i wszystko razem wymieszaj.
- Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, curry i kurkumą, a następnie dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem, polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników