Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
200 g makaron penne (rurki)
100 g bekon
chudy1 łyżka oliwa z oliwek
1 sztuka marchew
3 sztuki dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki majonez
3 łyżki twarożek homogenizowany
kminek
do smaku1/2 sztuki sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do przestygnięcia. Dymkę posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Bekon pokrój w kostkę i obsmaż na chrupiąco na oliwie. W misce wymieszaj makaron, bekon oraz dymkę.
- W oddzielnej misce wymieszaj majonez, twarożek, sok z cytryny oraz kminek. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa