Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g makaron tagliatelle (wstążki)
ugotowany200 g boczek wędzony
bez kości1 pęczek dymka ze szczypiorkiem
1 puszka pomidory
w zalewie1 łyżka smalec
1 łyżka mąka
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Obsmaż na rumiano na rozgrzanym smalcu.
- Cebulę obierz, posiekaj. Szczypior posiekaj i obsmaż razem z cebulą na rozgrzanej patelni.
- Na końcu wsyp mąkę, zasmaż. Następnie podlej 7 łyżkami wody, dodaj pomidory z zalewą. Podduś wszystko razem przez chwilę.
- Makaron przełóż do miseczki, zalej sosem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy