Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka makaronowa z cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka makaronowa z cukinią to doskonały przepis na smaczne i szybkie śniadanie. Do przygotowania sałatki można wykorzystać również makaron świderki.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g   makaron farfalle
    kokardki
  • 3 sztuki  cukinia
    mała
  • 2 łyżki  oliwa
    do smażenia
  • sól
    do smaku
    Sos:
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 1 garść  słonecznik ziarna
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1/3 szklanki  oliwa
    extra virgin
    Dodatkowo:
  • 60 g  ser cheddar
    starty

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki sosu wrzuć do blendera. Zmiksuj.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Następnie wymieszaj go z przygotowanym sosem.
  3. Cukinię umyj, odetnij końce, a resztę pokrój w ćwierć plasterki. Wrzuć je na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż mieszając przez kilka minut. Gdy cukinia się zrumieni, przykryj ją, zmniejsz ogień i duś przez kilka minut, by zmiękła. Ostudź i połącz z makaronem.
  4. Gotową sałatkę posyp startym serem i wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki i warzywa


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE