Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g makaron farfalle
kokardki - 3 sztuki cukinia
mała - 2 łyżki oliwa
do smażenia - sól
do smaku
- Sos:
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 garść słonecznik ziarna
- 2 ząbki czosnek
- 1/3 szklanki oliwa
extra virgin
- Dodatkowo:
- 60 g ser cheddar
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wrzuć do blendera. Zmiksuj.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Następnie wymieszaj go z przygotowanym sosem.
- Cukinię umyj, odetnij końce, a resztę pokrój w ćwierć plasterki. Wrzuć je na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż mieszając przez kilka minut. Gdy cukinia się zrumieni, przykryj ją, zmniejsz ogień i duś przez kilka minut, by zmiękła. Ostudź i połącz z makaronem.
- Gotową sałatkę posyp startym serem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa