Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g makaron farfalle (motylki)
drobny - 150 g kabanos
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 2 łyżki koperek
drobno posiekany - 2 łyżki natka pietruszki
drobno posiekana
- Sos:
- 300 ml jogurt naturalny
- 4 łyżki majonez
- 1 łyżeczka musztarda
- sól
do smaku - pieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odsącz. Gdy przestygnie, przełóż do miski.
- Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paseczki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Kabanosy pokrój w cienkie półplasterki. Tak przygotowane składniki dodaj do makaronu razem z zieleniną.
- W oddzielnej misce wymieszaj jogurt, majonez oraz musztardę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj. Wstaw sałatkę na 30 minut do lodówki.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne