Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g drobnego makaronu
- sól
- 1 łyżka oleju
- 1 sztuka cebula
- 300 g zielonego groszku
- 1 sztuka puszka tuńczyka w oleju
- 20 g kaparów
- 2 sztuki pomidory
- Sos
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z 1/2 pomarańczy
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i wymieszaj z olejem.
- Groszek gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory umyj i razem z obraną cebulą pokrój w kostkę. Kapary i tuńczyka dokładnie odsącz.
- Do miski wrzuć makaron, groszek, pomidory, cebulę, kapary oraz tuńczyka. Wymieszaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, majonez, musztardę oraz sok pomarańczowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj i schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników