Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g drobnego makaronu
sól
1 łyżka oleju
1 sztuka cebula
300 g zielonego groszku
1 sztuka puszka tuńczyka w oleju
20 g kaparów
2 sztuki pomidory
- Sos
150 g kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 pomarańczy
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i wymieszaj z olejem.
- Groszek gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory umyj i razem z obraną cebulą pokrój w kostkę. Kapary i tuńczyka dokładnie odsącz.
- Do miski wrzuć makaron, groszek, pomidory, cebulę, kapary oraz tuńczyka. Wymieszaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, majonez, musztardę oraz sok pomarańczowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj i schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników