Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g makaron penne (rurki)
1 pęczek szparagi zielone
1 garść pomidorki koktajlowe
1 ząbek czosnek
3 gałązki bazylia
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi umyj, odetnij końcówki i pokrój na kawałki. Upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, osącz i zostaw do przestygnięcia. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki i wymieszaj z makaronem i szparagami.
- Bazylię umyj, osusz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W oddzielnej miseczce wymieszaj sól, czosnek, bazylię, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki