Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka marokańska z ciecierzycą i kuskusem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kaszy kuskus
  • 1 sztuka puszka ciecierzycy
  • 300 ml  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/4 szklanki  rodzynek
  • 1 sztuka mała czerwona papryka
  • 1 sztuka mała czerwona cebula
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
    Sos
  • 3 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka  kolendry
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kuskus wraz z rodzynkami zalej gorącym bulionem. Przykryj i odstaw na 7 minut, żeby kasza napęczniała. Po tym czasie wymieszaj kuskus widelcem i odstaw do wystygnięcia.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Ciecierzycę odsącz z zalewy, przelej wodą i ponownie odcedź. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Sos: Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz imbirem. Dodaj kmin, kolendrę, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Kuskus z rodzynkami przełóż do większej miski. Dodaj paprykę, marchew, cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Polej sosem, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE