Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 sztuka puszka ciecierzycy
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 sztuka marchewka
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 sztuka mała czerwona papryka
- 1 sztuka mała czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sos
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kuskus wraz z rodzynkami zalej gorącym bulionem. Przykryj i odstaw na 7 minut, żeby kasza napęczniała. Po tym czasie wymieszaj kuskus widelcem i odstaw do wystygnięcia.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Ciecierzycę odsącz z zalewy, przelej wodą i ponownie odcedź. Cebulę obierz i posiekaj.
- Sos: Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz imbirem. Dodaj kmin, kolendrę, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Kuskus z rodzynkami przełóż do większej miski. Dodaj paprykę, marchew, cebulę, ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Polej sosem, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: Przyślij przepis