Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka mała główka sałaty lodowej
kilka liści kolorowej sałaty
200 g sera feta
1 sztuka żółta papryka
1 sztuka czerwona papryka
2 łyżki wydrylowanych czarnych oliwek
sól
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- Sos
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę podziel na liście, porwij palcami na mniejsze kawałki. Papryki oraz pomidory umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dymkę posiekaj. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Ser pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Sok z cytryny zmiksuj z cukrem, octem, oliwą i czosnkiem. Wymieszaj.
- Sałatę rozłóż na dnie salaterki. Posyp papryką, pomidorami, cebulą i polej sosem. Następnie posyp pieprzem, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Przed podaniem posyp serem i oliwkami.
Źródło przepisu: Twoje przepisy