Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
100 g fasolka szparagowa
mrożona1 sztuka papryka żółta
1 pęczek rzodkiewki
1/2 sztuki ogórek zielony
4 sztuki pomidory
200 g tuńczyk w oleju
50 g anchois
4 sztuki jajka
ugotowane na twardo50 g oliwki czarne
bez pestek2 łyżki kapary
sól
do smaku100 g mix sałat
5 gałązek natka pietruszki
- Sos:
2 ząbki czosnek
posiekane2 łyżki ocet
z białego wina6 łyżek oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
- Fasolkę podgotuj przez 8 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grubą kostkę. Ogórek umyj i razem ze skórką pokrój w plastry. Pomidory pokrój w półplasterki, a rzodkiewki w plasterki.
- Tuńczyka osącz i rozdziel widelcem. Anchois pokrój na mniejsze kawałki. Każde jajko obierz ze skorupki i pokrój na 6 części.
- Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, kapary oraz sałatę. Wymieszaj. Skrop sałatkę wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj listkami natki.
Źródło przepisu: Moje gotowanie