Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka melon siatkowany
1 szklanka malin
2 sztuki owoce kiwi
- Sos
50 ml soku pomarańczowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżka rumu
- Dodatkowo
10 dag czerwonych porzeczek
2-3 sztuki gałązki melisy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Melon przetnij na pół, usuń pestki. Następnie łyżeczką wydrąż miąższ, formując z niego kuleczki.
- Do miski wrzuć kulki z miąższu z melona. Dodaj do nich maliny oraz pokrojone w półplasterki, obrane kiwi. Sok pomarańczowy wymieszaj z cukrem waniliowym, likierem pomarańczowym oraz rumem. Tak powstałym sosem skrop owoce.
- Gotową sałatkę nałóż do melonowych miseczek. Schłodź w lodówce. Przed podaniem danie udekoruj porzeczkami oraz melisą.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca