Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki gruszki
3 sztuki jabłka
4 sztuki kiwi
2 sztuki pomarańcze
400 g truskawki
sok z cytryny
do smaku1 łyżka cukier puder
3 łyżki koniak
3 łyżki płatki owsiane
1 łyżeczka masło klarowane
1 garść rukola
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka i gruszki umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Truskawki umyj, oczyść i pokrój na ćwiartki. Kiwi i pomarańcze umyj, obierz. Kiwi pokrój na ćwierć plasterki, pomarańcze podziel na cząstki.
- Truskawki przełóż do miseczki, zasyp cukrem pudrem i zostaw na kilka minut. Następnie skrop koniakiem i wstaw do lodówki na półtorej godziny.
- Na płaskim talerzu ułóż warstwę jabłek i gruszek. Następnie rozłóż pozostałe elementy sałatki i posyp rukolą. Płatki zrumień na sklarowanym maśle. Przed podaniem posyp wierzch sałatki.
Źródło przepisu: Twoje przepisy