Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 300 g cukinia
- 1 łyżka sok z cytryny
- 150 g groszek zielony
młody - sól
do smaku - 250 g krewetki
ugotowane, obrane
- Sos:
- 3 łyżki ocet winny
- sól
do smaku - pieprz biały
do smaku - 1 łyżeczka musztarda
- 4 łyżki olej
- Dodatkowo
- 1 pęczek bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj cukinię, odetnij jej oba końce i zetrzyj na grubej tarce.
- Starte warzywo pokrop od razu sokiem z cytryny, przykryj i odstaw.
- Ze strąków wyjmij groszek i gotuj 10 minut w osolonej wodzie.
- Następnie osącz go na sicie i przelej bardzo zimną wodą.
- Do dużej miski na sałatkę włóż krewetki razem ze startą cukinią i groszkiem.
- Na sos wymieszaj biały ocet winny z solą, pieprzem i musztardą ziołową.
- Potem dodaj olej i roztrzep widelcem, aż powstanie kremowy sos.
- Polej nim składniki sałatki i dobrze wymieszaj.
- Umyj bazylię i otrząśnij z wody, kilka listków odłóż do dekoracji, resztę oderwij i grubo posiekaj, następnie posyp nimi sałatkę i delikatnie wymieszaj.
- 0. Na koniec udekoruj kompozycję całymi listkami bazylii.