Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki podłużne pomidory czerwone
4 sztuki podłużne pomidory żółte
15 dag sera typu rokpol
1 sztuka średnia cebulka czerwona
10 sztuk oliwek czarnych
1 pęczek bazylii
- Sos
7 łyżek oliwy
7 łyżek soku z limonki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Oliwki osącz z zalewy i pokrój w plasterki. Ser pokrój w dość małą kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj oliwę, suszone oregano, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Do miski wrzuć pomidory, cebulę, oliwki i ser. Posyp listkami bazylii i polej sosem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca